Op zoek naar toegankelijke tips om je beter te doen voelen?

Overal kan je goede adviezen vinden om je fysieke en psychische gezondheid te verbeteren. Bijvoorbeeld in blogs, magazines en boeken, op TV of YouTube. In theorie weten mensen vaak wat ze moeten doen om zich beter te voelen maar om dit ook in hun dagelijkse leven te integreren, blijkt nogal lastig. In mijn praktijk merk ik dit dan ook regelmatig.

Wanneer het huishouden nog gedaan moet worden, de kinderen naar de sport gebracht moeten worden, er deadlines op het werk zijn die gehaald moeten worden, is het lastig om de tijd te vinden om voor jezelf te zorgen. Dan kan zelfzorg zelfs als een extra taak op het TO DO lijstje worden. Wat weer extra stress geeft in plaats dat het stress vermindert.

 

Tot drie jaar geleden was dit ook bij mij zo. De combinatie van een drukke, stressvolle baan met een gezinsleven zorgde ervoor dat ik als allerlaatste voor mijzelf zorgde. Met als resultaat dat ik constant erg moe, gestrest was en niet lekker in mijn vel zat. Echter, ik was te bang om anders te gaan leven.

Totdat ik naar het gevoel in mij ben gaan luisteren en mijn baan heb opgezegd. Sindsdien ben ik anders gaan leven en heb de tijd gevonden om meer voor mijzelf te zorgen. Hierdoor voel ik mij beter, kalmer, kijk ik positiever tegen het leven aan. Hoe heb ik dat gedaan?

 

Ik heb een aantal toegankelijke tips verzameld die jou hopelijk ook inspireren om meer voor jezelf te zorgen:

  1. Neem kleine stapjes. Wanneer je constant alleen maar het einddoel voor ogen houdt, wordt dit bijna onmogelijk te halen en vooral vol te houden. Waardoor je waarschijnlijk eerder afhaakt. Voor mij werkt het dus het beste om elke dag een klein stukje dichter bij mijn doel te komen. Zo werk ik elke dag 10 minuten in mijn tuin in plaats van een hele zaterdag waar ik dan erg tegenop zie. En gun jezelf de tijd voor om er een routine in te krijgen. Als het een dag niet lukt, ga je de volgende gewoon weer verder.
  2. Begin gewoon. Wacht niet tot het perfecte moment om te beginnen, dan stel je het alleen maar uit. Zo heb ik de meeste energie in de ochtend en ben begonnen met 5 minuten yoga oefeningen in de ochtend. Door het te blijven herhalen, kan ik niet meer zonder en voel ik mij er een stuk beter door!
  3. Lach om jezelf. Leren lief te zijn voor jezelf blijft iets wat gewoon heel je leven doorgaat. Ik heb ook nog mijn momenten dat ik in mijn oude patroon dreig te vervallen. Zoals wanneer ik onder druk word gezet van buitenaf. Maar daar ben ik mij nu bewust van en kan erom lachen.
  4. Luister meer naar jouw gevoel. Zoals ik al eerder aangaf, heeft dit mij geholpen om weer dichter bij mijzelf te komen. Om te voelen waar ik echt blij van wordt en wat mij energie geeft. Ik zeg niet dat je zomaar jouw baan moet opzeggen als dat echt niet kan. Maar je kan wel kleine dingen veranderen om beter te kunnen voelen. Laat je bijvoorbeeld 1x per maand masseren door een holistisch masseur.
  5. Zoek verbinding. Het doet mij altijd goed om met mensen te zijn en te praten waar ik blij van word. Daar krijg ik weer energie van en voel mij beter. Zo heb ik veel wandelafspraken met vriendinnen.
  6. Doe regelmatig bewust niks. Dit helpt volgens Carsten de Dreu, hoogleraar psychologie op de UvA, om weer creatiever te worden. Door rust te nemen, ontstaan nieuwe verbindingen tussen verschillende delen van het geheugen. Wanneer je dus uren zwoegt op een bepaald probleem, kan je beter even rust nemen om ruimte te maken voor een goed idee dat al ergens in je hoofd zat maar er niet uit kwam.