SELFCARE TIPS VOOR DE HERFST

De kortere dagen nodigen uit om ‘s avonds lekker thuis op de bank te kruipen. Lekker knus binnen blijven. Alleen kan dit wel erg lang lijken als je weet dat dit nog maanden gaat duren. Dan kan het gevoel van rust en gezelligheid dat je had, omslaan in een sombere gevoelens en moeheid.

Volgens de Traditionele Chinese geneeskunde heeft elk seizoen zijn eigen functie en charme. Zo staat de herfst voor loslaten (net als de blaadjes aan de bomen) en jezelf terug trekken zonder de verbinding met anderen te verbreken. Ik voel mij het beste door met deze veranderingen per seizoen mee te gaan en mij aan te passen aan het ritme van de natuur.

Enkele tips die mij helpen om de herfst goed door te komen:

1. Laat je masseren

Verwen jezelf met een holistische massage. Hierbij wordt niet mechanisch gemasseerd maar vanuit contact tussen de masseur en jou zelf. De massage helpt je om weer meer te voelen en eventuele spanning en negatieve gevoelens los te laten. Zodat je daarna weer lekkerder in je vel zit.

2. Pas je voeding aan

Nu het buiten kouder is, doe je jezelf een groot plezier door verwarmende voeding te eten. Bijvoorbeeld havermoutpap voor het ontbijt, stevige soep voor de lunch en stampotten of stoofschotels als diner. Dus liever geen salades of smoothies.

3. Ga lekker op tijd slapen

Verzet je niet tegen het ritme van de natuur, maar ga er in mee. Duik wat eerder je bed in, slaap iets langer, doe het rustiger aan. En voel je daar vooral niet schuldig over. Zeker als je weet dat goed slapen je weerstand en herstel ondersteunt.