SELFCARE IN DECEMBER

Deze maand staan gezelligheid en warmte centraal. Een periode om terug te kijken naar afgelopen jaar en te genieten van de geliefden om je heen. Maar je kan ook stress ervaren door alle drukte en bang zijn dat je teveel aankomt. Volgens mij is het mogelijk is om te genieten van december, zonder stress en schuldgevoel. 

 

  1. Verander “alles of niets” in “gebalanceerd”

Probeer dit jaar een balans-eter te worden. Hiermee bedoel ik dat je best zoet en vet mag eten als je daar maar gezonde onbewerkte voeding tegenover zet. Dus als je weet dat je een groot diner hebt, eet dan bijvoorbeeld (bio) groenten, fruit, ei, kip en volkoren granen tijdens het ontbijt en de lunch. Zo hou je de balans en kan je toch genieten.

 

  1. Doe aan “meal-prepping”

December is een drukke maand en prepping kan je helpen. Zo maak ik vaak de avond van tevoren mijn ontbijt deels klaar. Dus alle droge ingrediënten al mixen of ik week alvast mijn havermout in amandelmelk. Dan hoef ik het alleen nog maar af te maken. Hetzelfde geldt voor de lunch of het diner: je kan bijvoorbeeld in het weekend een grote pan soep of gezonde stamppot maken. Vries een paar porties in en eet deze als je weinig tijd hebt om te koken. Zo voorkom je dat je door tijdgebrek of vermoeidheid ongezond gaat eten.

 

  1. Ga lekker bewegen

Het slechte weer en alle drukte nodigen niet uit om ook nog eens lekker te gaan bewegen. Toch helpt bewegen (het liefst buiten) om je energiek en lekker-in-je-vel te blijven voelen. Sinds ik elke dag buiten kom, voel ik mij een stuk beter. Als je er niet toe komt om naar de sportschool te gaan, maak dan wat vaker een wandeling, pak de fiets of de trap.

 

  1. Geniet

De feestjes en diners zijn een mooie kans om je (weer) te verbinden met de mensen om je heen. Dus niet vanachter je telefoon of computer. Probeer open te zijn, zonder teveel vooroordelen. Wie weet wat voor een leuk gesprek je kan hebben. Deel iets simpels samen zoals een spelletje of maak samen een wandeling.