Wat is het verschil tussen een reguliere massage en een holistische massage?

Dat een massage lekker is, daar ben je het hopelijk met mij over eens. Hoe meer je in contact staat met je lichaam, hoe beter je je fysiek én mentaal voelt. Maar er zijn verschillende manieren waarop je een massage kan geven en dus ook ondergaan. Ten eerste is het belangrijk om technisch en inhoudelijk goed onderlegd te zijn. Maar je hebt meer nodig wanneer je iemand een veilig gevoel wilt geven, om gezien en geheeld te worden.

 

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden

Ons lichaam geeft uitdrukking aan onze gevoelens, overtuigingen en geschiedenis. Mijn ervaring is dat ik door mijn massages niet alleen het lichaam aanraak, maar ook de emoties die zich in het weefsel hebben vastgezet. We hebben de gewoonte om bepaalde gevoelens te onderdrukken, waardoor ze geblokkeerd raken in je lichaam. Bepaalde spreekwoorden zoals “ergens de buik vol van hebben” of “een knoop in de maag” geven dit treffend weer. Wil je je lichaam als raadgever gaan gebruiken, dan begint het met voelen.

Alles is oké

Behalve het uitgangspunt dat lichaam en hoofd met elkaar verbonden zijn, is bij een holistische massage ook veiligheid erg belangrijk. Dat is het eerste wat nodig is, wanneer je je kwetsbaar voelt zoals in een stress situatie. Zodat je kunt spreken vanuit je hart.

Als holistisch masseur, masseer je vanuit een open houding met respect voor de ander. Het is oké om te voelen en ook als je denkt dat niet te kunnen of daar geen behoefte aan hebt.

Tijdens de massage is er werkelijk contact door de open houding maar ook door de manier van masseren. Je wordt rustig, met liefde en aandacht gemasseerd. Waardoor je je gezien en gehoord voelt en ook écht bent. Wanneer ik zo gemasseerd word, voelt het altijd als een warm bad!