Tui Na massage, wat is dat?

Vaak krijg ik de vraag wat Tui Na nou is. Als ik dan uitleg dat het de voorloper is van shiatsu massage, dan snappen de meesten het al beter. Maar omdat het zo’n mooie massagevorm is, die nog zo onbekend is, wijd ik er graag een blog aan.

Traditionele Chinese geneeskunde

Tui Na (spreek uit als twie-na) wordt gezien als de oudste vorm van lichaamswerk en is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde naast acupunctuur, kruidengeneeskunde en Qi Gong. Hierbij wordt gekeken naar fysieke en emotionele factoren, maar bijvoorbeeld ook naar de leefstijl en leefomgeving. Elke vorm van overdaad of tekort is nadelig voor een evenwichtige Qi-stroom (vitale levensenergie). Tui Na is erop gericht om het Qi-evenwicht te herstellen.

 Duw en pak

Tui Na betekent letterlijk ‘duw en pak’ en kan een behoorlijk pittige massage zijn. Bij een ontspanningsmassage ligt de focus op het voelen van je lichaam op een ontspannen manier. Terwijl het bij een Tui Na massage draait om het opheffen van blokkades in je lichaam (kan dus best even gevoelig zijn, weet ik uit eigen ervaring). Een Tui Na massage gaat een stuk dieper dan een ontspanningsmassage en heeft niet alleen effect op spieren en gewrichten maar ook op het niveau van de Qi (vitale levensenergie).  Volgens de traditionele Chinese geneeskunde stroomt Qi door meridianen en voorziet zo alle organen, lichaamsweefsels en geest van energie.

Wat is het effect van een Tui Na massage?

Tijdens de massage wordt druk uitgeoefend op de meridianen en/of op specifieke punten daarvan, zodat de Qi vrij en gelijkmatig door het lichaam kan stromen. Dit heeft effect op zowel emotioneel, intellectueel, spiritueel als lichamelijk niveau.

Concreet moet je dan denken aan behandeling van pijn in spieren en gewrichten, aandoeningen die stress gerelateerd zijn. Maar ook al heb je geen specifieke klachten, dan kan een Tui Na massage het afweersysteem stimuleren net als je vitaliteit.