1 JANUARI: PERFECTE DAG OM UIT TE RUSTEN

Was december bij jou ook een vermoeiende en drukke maand? Deadlines die nog gehaald moesten worden, verplichtingen rond de feestdagen, alle cadeaus die gekocht moesten worden, feest bij familie, met vrienden en ook nog bij de kinderen op school en bij de sportclubs. Dan is het vandaag hoog tijd om lekker bij te komen!  Dat we zo moe zijn, komt niet alleen doordat we teveel (willen) doen maar ook omdat we niet meer meebewegen met de seizoenen. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is de winter de periode juist om te vertragen en te verstillen. Om zo energie op te doen voor de lente zodat je dan weer kan groeien.

Hoe kun je vertragen en stilstaan?

  1. Besteed aandacht aan je eigen behoeftes: slaap wanneer je lichaam daar behoefte aan heeft. Eet wanneer je trek hebt, lees een boek, besteed tijd aan een inspirerende studie of praat met je dierbaren. Laat je vooral niet gek maken door anderen.
  2. Beperk zoveel mogelijk alle verplichtingen waar je geen energie van krijgt. Durf dus nee te zeggen 😊. Leg boeken of magazines waar je maar niet aan toe kwam klaar om te lezen. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk met een dekentje op de bank!
  3. Gebruik de winter voor zelfreflectie. Wie ben je, wat doe je en is dat ook hoe je wilt zijn? Wat ga je dit jaar anders doen en hoe? Vanuit rust werken werkt voor mij prettiger dan werken vanuit drukte.
  4. Mediteer. Of, als dat niet lukt, doe iets met je volle aandacht zoals bijvoorbeeld iets bakken (dat is voor mij ook echt meditatie).
  5. Maak je huis gezellig met kaarsen. En als je een open haard hebt, steek die dan aan. Het licht en het vuur geven zo’n andere sfeer in huis, en je wordt er kalmer door.