Ook zo’n zin in de lente?

Ook al zijn we minder verbonden met de natuur door onze levensstijl, toch hebben de seizoenen een grote invloed op ons leven. Volgens de  Traditionele Chinese Geneeskunde (en ook volgens eigen ervaring), voel je je beter en verklein je de kans op ziek worden wanneer je het natuurlijke ritme van de seizoenen volgt.

 

Voorjaarsmoeheid

Wellicht ben je toe aan het volgende seizoen: de lente. Na de winter, waarin je naar binnen keert (yin) is het nu langzaam aan weer tijd om naar buiten te keren (yang). Alleen kost deze overgang van de winter naar de lente energie. Terwijl je juist nu door een tekort aan buiten zijn en daglicht over minder energie kan beschikken.

 

Hoe krijg je die energie dan weer terug om optimaal te genieten van de lente?

  1. Pas je voeding aan. Kies nu voor verse en bittere voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan (liefst biologische) groene bladgroenten, spruitjes, radijs, spinazie, uien, knoflook, citroen en grapefruit. Drink gemberwater.
  2. Haal de lente in huis, op je balkon of in je tuin. Zo heb ik een pot met o.a. narcissen en hyacinten buiten voor het keukenraam staan. Elke keer als ik naar buiten kijk, word ik er blij van.
  3. Kom in beweging door bijvoorbeeld je huis schoon te maken. Gebruik de energie die je weer voelt borrelen om dingen te doen waar je eerder geen energie voor had. Na afloop voel je je een stuk beter door de beweging en een fris opgeruimd huis geeft ook rust.
  4. Boek een holistische massage om de doorbloeding te stimuleren. Een goede doorbloeding is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Bloed zorgt er voor dat voedingsstoffen (vetten, eiwitten etc.) en zuurstof naar je cellen gaan en dat afvalstoffen worden afgevoerd.
  5. Gebruik essentiële citroenolie. Deze olie is perfect om de winter uit je hoofd, huis en lichaam te verdrijven. Citroenolie geeft lichtheid aan een ruimte en zorgt voor een fris en opgewekt gevoel. Verdamp de olie of gebruik hem in de keuken.