Aanraking en corona

Ik hoef je niet te vragen of je de gevolgen van de corona crisis voelt. Een angstvolle crisis waarbij we elkaar niet mogen vasthouden en aanraken voor steun. Maar in thuissituaties is dat gelukkig toch anders. 

 

Waarom is aanraking thuis belangrijk?

Tijdens deze crisis voelen we allemaal angst, we weten niet waar we naartoe gaan of hoe lang het gaat duren. Die angst voel je in je lijf. Als mens hebben we dan de neiging om elkaar op te zoeken voor veiligheid en steun. Maar dat mag nu juist niet. Thuis is dan de perfecte plek om elkaar wel deze veiligheid en steun te geven door elkaar aan te raken. Aanraking kan de verbinding, geborgenheid bewaken zodat je beter kunt omgaan met alles wat er buiten gebeurt. Het stofje oxytocine komt vrij bij aanraking zowel bij de persoon die aanraakt als die aangeraakt wordt. Hierdoor kun je je beter ontspannen.

 

Hoe doe je dat dan?

Iedereen is nu thuis, daar moet je je weg in vinden. Je zit wellicht veel op social media, waar je onrustig van wordt maar toch blijft opzoeken. Doordat iedereen op zijn eigen schermpje zit, verlies je het contact met elkaar. Ik krijg bijvoorbeeld een korter lontje, anderen klagen of worden druk. Dan helpt het om met aandacht bij elkaar zitten en elkaar aan te raken, ook al is het maar iets kleins zoals een hand op de schouder.

Probeer de aanraking in dagelijkse momenten in te brengen en iedereen binnen het gezin bewust te maken. Bij aanraking hoef je geen woorden te gebruiken. Belangrijk hierbij is dat je de ander bewust aanraakt en je afstemt op de ander. Dus neem bijvoorbeeld iets meer tijd voor de ochtendknuffel. Zonder te forceren natuurlijk.

 

Ik wens je heel veel sterkte en warmte toe!