Hoe hou je jezelf warm?

Heb jij ook weer last van koude handen en voeten? Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is een koudere lichaamstemperatuur het resultaat is van een te laag brandend intern vuurtje. Dan is er te weinig energie om het hele lichaam te voorzien van warmte. Gelukkig kan je dit wel beïnvloeden door goed voor jezelf te zorgen.

Voeding

Wanneer je koud ontbijt met bijvoorbeeld yoghurt en muesli, kost het jouw lichaam extra veel energie om de kou uit de yoghurt om te zetten in warmte. Aangezien een goed werkende spijsvertering belangrijker is dan warme voeten, zal je lichaam eerst proberen om je spijsverteringsvuur brandende te houden.

 

Je voelt hem al aankomen, om dit op te lossen kan je warmte toevoegen. Dit kan je op de volgende manieren doen:

  • Verwarm het voedsel door het te koken, wokken, stomen of te bakken;
  • Vermijd verkoelend eten zoals rauwkost en fruit (tenzij je bijvoorbeeld een appel bakt in kokosolie met kaneel). Koude gerechten met verwarmde ingrediënten zoals aardappel- of linzensalade zijn wel prima;
  • Eet minimaal 2 maal daags een warme maaltijd. Begin jouw dag bijvoorbeeld met havermoutpap, pannenkoekjes of eieren;
  • Drink warm water of kruidenthee in plaats van koud water.

 

Beweging

Actieve spieren produceren lichaamswarmte. Wanneer ik het koud heb en ga bewegen, voel ik mij gelijk weer een stuk beter en warmer. Dus sleep jezelf deze winter extra vaak naar buiten om te bewegen. Of, als het echt slecht weer is, ren een paar keer de trap op en neer of ga dansen op je favoriete nummers!

 

Aanraking

Ook al zal je het warmer krijgen wanneer je je spieren activeert, een aanraking of massage kan je helpen om je van binnen warmer te laten voelen. De bloed doorstroming wordt gestimuleerd en je lichaam maakt ook het “knuffelhormoon” oxytocine aan dus je voelt je ook nog eens beter.