HARDE OF ZACHTE MASSAGE?

Vaak krijg ik de opmerking als ik ga masseren “doe maar lekker hard”. Veel mensen denken dat een massage pas effect heeft als hij stevig is en dat je pijn voelt. Maar hoe zit dat?

 

HARDE MASSAGE

Bij overbelasting van de spieren door veel sporten of fysiek werk, kan een stevige massage helpen bij een sneller herstel. Bijvoorbeeld een sportmassage ondersteunt de afvoer van afvalstoffen in de spier zodat hij weer teruggaat naar zijn oorspronkelijke spierspanning. De spier zal kunnen ontspannen en de pijnklacht zal verdwijnen.

 

ZACHTE MASSAGE

De huidige stress, die wij denk ik allemaal ervaren, kan een chronische spierspanning veroorzaken. Wanneer deze stress (mede) de oorzaak is van pijnklachten en vastzittende spieren, is het essentieel om het lichaam duidelijk te maken dat het kan ontspannen zodat het zichzelf kan herstellen. En dan is een zachte massage het meest toepasselijk!

Door langzaam, zacht en met aandacht te masseren, wordt het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd. Hierbij worden er allerlei stofjes aangemaakt (bijvoorbeeld oxytocine) die een signaal sturen naar de hersenen dat het systeem zich kan ontspannen. Hierdoor maakt het autonome zenuwstelsel rust en herstel beter mogelijk.

Wanneer je je regelmatig laat masseren, kunnen het lichaam en de psyche zich weer herstellen.