Waarom heb je meer self care nodig tijdens de overgang?

Wellicht ben je bekend met het hormoon oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon komt bijvoorbeeld vrij wanneer je borstvoeding geeft. Je hebt hierdoor een natuurlijke behoefte om voor je kinderen en partner te zorgen. Ook bij massage komt dit hormoon vrij waardoor je je kunt ontspannen.

Maar wist je dat dit knuffelhormoon afneemt tijdens de overgang? Daar kwam ik achter in het boek “Ook leuke meisjes worden vijftig” van dr. Maaike de Vries en dr. Manon Kerkhof. Nou snap ik waarom ik minder zin heb om alles te regelen voor mijn gezin. Er is dus een reden waarom we meer ruimte voor onszelf moeten innemen!

En wanneer we naar ons lichaam luisteren, denk ik dat de overgang een stuk minder vervelend hoeft te zijn. Het is een fase waarin je reflecteert op jouw leven en meer bewust wordt van wat je wel en niet wilt. Eigenlijk een hele mooie periode!

Mijn tips:

  • Drink minder wat hitte veroorzaakt in het lichaam, zoals koffie en alcohol;
  • Beweeg regelmatig. Wanneer ik bijvoorbeeld een uur achter de computer heb gezeten, ga ik een was ophangen of boodschappen doen;
  • Hou een power nap als je ’s nachts niet goed slaapt door de overgang;
  • Let meer op jouw voeding. Zo eet ik bijna iedere dag 3 maaltijden zonder tussendoor te snacken;
  • Doe dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt;
  • En probeer dingen te relativeren. Fouten maken we allemaal.